Intelligenta bläckisar

Mycket tal om bläckfiskar på senaste tiden. Och det är ingen tvekan om att de är riktigt faschinerade djur.
De är uppenbarligen väldigt intelligenta djur och nu kan de tydligen förutspå framtiden. Denna bläckfisk, Paul, har haft rätt om exakt alla VM matcher han har tippat på. Kan det verkligen vara en slump?



Jag har tidigare läst artiklar om smarta bläckfiskar som använder cocosskal som skydd. Men spana in denna fantastiska bläckfisk som till och med får upp locket på burken för att fånga sitt byte.




Nog fan är de smarta de där bläckisarna. Enligt en artikel från aftonbladet är bläckfiskar klokare än hundar, och enligt någon annan forskarsnubbe skulle bläckfiskarna vara härskare över världen om inte människor fanns. I ett av Englands akvarium finns en två månader gammal bläckfisk som redan visat sig vara smartare än vovvarna, genom olika tester, som att öppna burkar osv.

En annan bläckfisk art som verkar ascool är jättebläckfisken, Architeuthis. En sådan skulle jag inte vilja träffa på med fiskebåten en fin sommarkväll.

Lite snabb fakta om jättebläckisarna för de som fortfarande läser, och är intresserade:

Jättebläckfisk

Architeuthis dux eller Jättebläckfisken är Den absolut största arten av bläckfiskar. Bara kroppen(utan armar) kan bli 18 meter lång och de 10 armarna kan bli upp till 15 meter. Mellan alla armarna finns den näbb liknande munnen som kan bita av stålkablar. Man vet inte så mycket om den eftersom att den lever så pass djupt och är ganska skygg. Men man tror att den är en jägare, och ingen asätare. Det har bara hänt en enda gång att någon fångat upp en levande jättebläckfisk utanför Nya Zeeland, 2007. Men när de 10 männen som krävdes för att få upp bläckfisken i båten väl fått upp den, var den död. Jättebläckfiskens ögon är runt 25cm i diameter, ungefär lika stor som en tallrik.

 

Källor:

http://www.dnskola.se/vibyskolan/ryggradslosa-djur/blackfiskar
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article219282.ab
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A4ckfiskar

 

Japp, då har ni fått en liten lektion om dessa varelser. Kanske bara jag som tycker det är intressant och faschinerande. Nu ska jag äntligen sova.

Gonatt och ät inga bläckfiskar.


Kommentarer
Postat av: memphis the cat

mjaaauuuuuu ke ke ke woooauuu krr krr

2010-07-14 @ 20:00:25

Skriv din kommentar:

Namn:
Bekvämlighetsknappen

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback